Det Svenske fotball-landslagets meritter

Landslaget til Sverige så dagens lys i 1904. I dag har Sverige et sterkt landslag med flere imponerende stjernespillere i stallen.

Sverige var et av de åtte lagene som først deltok i FIFA og har siden tatt med seg sølv i VM i 1958 og to bronse i 1950 og 1994 Dette gjør at Sveriges herrelandslag er det mest suksessfulle i Norden sett fra et VM-perspektiv. Toppscoreren til laget gjennom tidene er Zlatan Ibrahimović med 62 mål fordelt på 116 landslagskamper. Han er en av verdens største fotballspillere. Zlatan har spilt på lag som Barcelona, Milan og Manchester United.

Nedturene

1960-tallet var et tungt tiår for svensk fotball. Flere gode landslagspillere sluttet og laget slet med å kvalifisere seg til EM og VM. Til gjengjeld på denne tiden sin første landslagstrener Lennart Nyman. Det skaffet laget en ny glød og profesjonalitet. I 1970 kvalifserte laget seg igjen til VM der de kom i gruppe med de kom i samme gruppe som Norge og Frankrike: Svenskene slo Norge to ganger og fikk en seier over Frankrike. Norge vant også over Frankrike. Dermed var Sverige i VM for første gang siden 1950. Etter en turbulent periode på 90-tallet har Sverige i dag et lag som markerer seg internasjonalt.

Trofaste supportere og en kjent stil

Det er lett å kjenne det svenske laget. De gule overdelene de blå shortsene gjenspeiler det svenske flagget og er er karakteristiske for det svenske landslaget. Bortedrakten besto først av blå overdeler og hvite bukser, men når de møtte Brazil i VM i 1990 hadde laget helblå drakter og i 94 helt hvite drakter. I EM 2012 var bortedrakten til Sverige blå med en gul stripe over skulderen. Sveriges tilhengere kalles «blågult» på grunn av det svenske flagget og er kjent for å være stolte, trofaste og vennlige i sin fremtoning. Dersom du ønsker å kle deg i Sveriges farger, kan du finne drakter og mer på supportersplace.com.